Здравословно хранене

Здравословното хранене - бягство от диетите

Здравословното хранене - бягство от диетите

Здравословното хранене съвсем не е "Поредната диета за отслабване", напротив, това е най-прекия път да избягате от строги диети и ограничения, или да се лишавате от храните, които най-много обичате. По-скоро, това е да се храниш със здравословни храни, в дългосрочен план, които те карат да се чувстваш добре, да имаш повече енергия, да подобриш здравето си, и да се чувстваш добре в кожата си. Ако Ви е писнало от всички противоречиви хранителни режим и диети,трябва да знаете, че не сте сами. Пълно е с експерти, който ви казват, че определена храна не е добра за вас,и други, които Ви казва точно обратното.Има и такива, които ви третират като поредното спортно откритие и ви подлагат на диети,като че ли се готвите за световно по фитнес и културизъм. Всичко това не ви е нужно и вие добре го знаете и усещате, но се чувствате объркани в морето от информация от всяка нова диета за отслабване.Но с помощта на тези прости съвети, можете да намалите объркването и да се научите как да си направите една вкусна, разнообразна и здравословна диета, която е толкова добра за ума,колкото е и за тялото Ви.

петък, 28 октомври 2016 г.

Умереността е ключът при здравословното хранене

Здравословно хранене като начин на живот

Ключ към всяка здравословна диета е умереността. Но кое е умерено за вас? За всеки май това е различно.По същество умереност при здравословното хранене,това означава, че трябва да приемате само толкова храна, от колкото тялото ви се нуждае. Вие трябва да се чувствате удовлетворени в края на храненето, но без да сте подути. Умереността също въпрос на баланс. Дори и когато сте на диети с отрицателен калориен баланс,трябва да има баланс на протеини, мазнини, фибри, въглехидрати, витамини и минерали за да поддържате здравето си оптимално.

За много от нас, умереност също означава по-малко ядене, отколкото приемаме в момента. Но това не означава елиминиране на храните, които обичате. Ако обичате много бекон,веднъж седмично за закуска например, може да се счита умереност, ако е последван от здравословен обяд и вечеря, но не и ако го следвате с кутия с понички, наденица и пица. Ако ядете 100 калории шоколад следобед, баланса е, да намалите 100 калории от вечерята. Ако все още сте гладни, добавете зеленчуци.

Опитайте се да не мислите за някои храни като "забранени". Когато си забранявате използването на определени храни или групи храни, то е естествено да желаете тези храни повече, и ако си позволите да ги хапнете, го чувствате като провал, все едно сте се поддали на изкушението. Започнете с намаляване на размера на порциите на нездравословните храни и не ги приемайте толкова често. Както се намали приема на нездравословни храни,постепенно, ще видите, че не мислите толкова често за тях вече.



Помислете за хранене на по-малки порции  

Когато става въпрос за чисто месо, риба, пиле тогава порциите не са от голямо значение, стига да не преяждате.Но когато това са бързи въглехидрати и тестени изделия,стремете се да ги намалите до минимум.Ако не се чувствате удовлетворени в края на храненето, добавете повече зеленчуци.Отделете достатъчно време за хранене. Спрете да ядете тичайки за някъде или бързайки за работа и среща, ако планирате деня си това няма да е проблем, дори и за най-ангажираните от вас.Всъщност отнема 10 минути, на мозъка ви, за да каже на тялото ви, че има достатъчно храна, така че яжте бавно.Яжте със семейството или приятели, когато това ви е възможно. Освен емоционални ползи, това ви позволява да моделирате здравословни хранителни навици и за децата си. Храненето пред телевизора или компютъра, често води до безсмислено преяждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар