Здравословно хранене

Здравословното хранене - бягство от диетите

Здравословното хранене - бягство от диетите

Здравословното хранене съвсем не е "Поредната диета за отслабване", напротив, това е най-прекия път да избягате от строги диети и ограничения, или да се лишавате от храните, които най-много обичате. По-скоро, това е да се храниш със здравословни храни, в дългосрочен план, които те карат да се чувстваш добре, да имаш повече енергия, да подобриш здравето си, и да се чувстваш добре в кожата си. Ако Ви е писнало от всички противоречиви хранителни режим и диети,трябва да знаете, че не сте сами. Пълно е с експерти, който ви казват, че определена храна не е добра за вас,и други, които Ви казва точно обратното.Има и такива, които ви третират като поредното спортно откритие и ви подлагат на диети,като че ли се готвите за световно по фитнес и културизъм. Всичко това не ви е нужно и вие добре го знаете и усещате, но се чувствате объркани в морето от информация от всяка нова диета за отслабване.Но с помощта на тези прости съвети, можете да намалите объркването и да се научите как да си направите една вкусна, разнообразна и здравословна диета, която е толкова добра за ума,колкото е и за тялото Ви.

четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Как една здравословна диета влияе на психичното и емоционалното здраве

Ние всички знаем, че здравословното хранене може да ни помогне да поддържаме тегло в норми и да се избегнат някои здравословни проблеми, но нашата диета, може да има и дълбок ефект върху настроението и усещането за благополучие. Изследванията са категорични, че преработените меса, пакетираните храни, храната за вкъщи и храната тъпкана с прости въглехидрати, ни тласка към депресия, стрес, биполярно разстройство и тревожност.Храненето с нездравословни храни, може дори да играе роля в развитието на психични разстройства.



Ако имате  редовно през 3-4 часа здравословно хранене с пресни плодове и зеленчуци, достатъчно протеин, здравословни мазнини и комплексни бавни въглехидрати доставени от храна сготвена у дома, и намаляване на приема на захар и рафинирани въглехидрати, това със сигурност ще помогне за подобряване на настроението и ще намали риска от психично-здравни проблеми. Ако вече сте били диагностицирани с проблеми с психичното здраве, здравословното хранене с балансиран прием на протеин, мазнини и въглехидрати,дори може да ви помогне да управлявате вашите симптоми и да си възвърнете контрола над живота си.

Какво е психично здраве или емоционално здраве?

Хората, които са емоционално здрави и контролират емоциите си и тяхното поведение, са в състояние да се справят с предизвикателствата на живота, изграждат силни връзки, и се възстановяват бързо от неуспехи. Но точно както се изискват усилия, за да се изгради или поддържа  физическото здраве, така е и с умствено и емоционално здраве. Подобряване на емоционалното здраве чрез здравословно хранене,може да бъде истинско удоволствие, в полза на всички аспекти на живота Ви, включително повишаване на настроението, изграждане на устойчивост, както и добавяне на цялостната ви наслада от живота.

Добро психично здраве не е просто отсъствие на психични проблеми като депресия или тревожност. По-скоро, това е наличието на положителни характеристики, като сте в състояние да се справяте с предизвикателствата на живота, като стрес, изграждане на силни връзки, и възстановяване от неуспехите бързо.Със сигурност здравословното хранене е част от правилния път към психическото и емоционалното здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар